JAROVNICE: V školskom detašovanom pracovisku si prevzalo vysvedčenia 70 žiakov

29.01.2010 Sabinov

Jarovnice 29. januára (TASR) - Polročné vysvedčenia dnes odovzdali aj 70 žiakom, ktorí sa na svoje budúce povolanie pripravujú v školskom detašovanom pracovisku v Jarovniciach, okres Sabinov.
Pracovisko sa nachádza v blízkosti rómskej osady a poskytuje vzdelávanie v učebných odboroch výroba konfekcie, pracovník lesnej výroby a čalúnnik, ktoré zabezpečujú tri stredné odborné školy.
Hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Veronika Fitzeková dnes informovala TASR, že najlepšie výsledky dosiahli žiaci z odboru výroba konfekcie, ktorá je v kompetencii Strednej odbornej školy v Lipanoch. Z 26 žiakov tohto dvojročného odboru je 10 vyznamenaných. Vo veľkej miere sa pod dobré študijné výsledky týchto detí podpísala aj pravidelná dochádzka. Počet ospravedlnených hodín sa pohybuje od 33 do 40 hodín na jedného žiaka.
\"Pozitívnu úlohu tu zohráva aj motivačné štipendium. Dostávajú ho žiaci zo sociálne znevýhodneného prostredia, podmienkou je však pravidelná školská dochádzka. Štipendium vo výške 42 eur nie je zanedbateľné, \" skonštatoval vedúci odboru školstva PSK Karol Lacko.
Školské detašované pracovisko v Jarovniciach zriadil PSK už v roku 2007. Od začiatku ho však museli trikrát presťahovať a preto sa vyučovalo len v provizórnych podmienkach. Zriaďovateľovi sa neskôr podarilo v obci kúpiť časť prázdneho rodinného domu, ktorý zrekonštruovala SOŠ Lipany na vlastné náklady a žiakov sem presťahovali začiatkom októbra minulého roka.
Podľa Lacka plánuje PSK odkúpiť aj druhú polovicu objektu. \"V prípade, že sa nám nepodarí nájsť vlastné zdroje, požiadame o spoluprácu a financie splnomocnenca vlády pre rómsku problematiku, \" uviedol Lacko. Nevylúčil, že v budúcnosti by podobné školské pracoviská mohli zriadiť aj v iných lokalitách.
 

Vyberte región